Η έκφραση << φάτε μάτια ψάρια>> , μόνο τυχαία δεν έχει διατυπωθεί…. Η κατανάλωση ψαριού έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μας ,αλλά το κυριότερο , έχει συνδεθεί με την όραση και το μεγάλο καλό που προσφέρει στα μάτια είναι η προστασία τους από κάθε λογής νόσο.
Τα ψάρια χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες: στα άπαχα( πέρκα, γλώσσα, μπακαλιάρος, φαγκρί) και λιπαρά ( σαρδέλλα, τόνος,σολομός, σκουμπρί, τσιπούρα, ξιφίας, πέστροφα).Όλα τα ψάρια όμως αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεινών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Επιβάλλεται να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή , τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Ειδικότερα, τα «λιπαρά ψάρια», φορείς της καλής χοληστερόλης HDL , αποτελούν μαζί με τα θαλασσινά, την κυριότερη και πλουσιότερη ζωική διατροφική πηγή των πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. ΑΝ θελήσουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι μέσα από τα ψάρια οι βιταμίνες που εισχωρούν μέσα στον οργανισμό μας είναι : α) βιταμίνη Α( αναπτύσσει και ενισχύει την φυσική μας άμυνα) β) βιταμίνη D(βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου) γ) βιταμίνες Β6 και Β12 ( βοηθούν στην σύνθεση των αμινοξέων και μας δίνουν φούλ ενέργεια- λειτουργούν συμμαχικά στον μεταβολισμό και στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος).
”Μυστικό:
“H κατανάλωση ψαριού συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού μας από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως είναι των νεφρών και του παχέος εντέρου.”
Τέλος τα ψάρια είναι πλούσια σε μέταλλα όπως : ασβέστιο και φώσφορο ( καλή δόμηση δοντιών και οστών), ιώδιο( βοηθά στην σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς) , σελήνιο και ψευδάργυρο , που ο συνδυασμός αυτών των δύο μετάλλων κάνουν την άμυνα μας ίδια με αυτήν του Captain America.
Επιπλέον, τα ψάρια είναι σύμμαχοι μας ενάντια σε εκφυλιστικές νόσους που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια. Πρόκειται για συμπεράσματα δύο διαφορετικών μελετών οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Neurology».