Τα καρύδια είναι κυρίως πρωτεινική τροφή , πλούσια σε ενέργεια και πληθώρα θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Περιέχουν ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που όλα μαζί δουλεύουν για την υγεία του οργανισμού.
Αυτό που περιέχουν όμως σε αρκετά μεγάλη ποσότητα είναι τα Ω3 λιπαρά οξέα – που αν θα θέλαμε να τονίσουμε στην υπερβολή του πράγματος , θα μπορούσαμε να πούμε πως τα καρύδια έχουν τόσα Ω3 όσα έχουν μαζί όλοι οι άλλοι ξηροί καρποί. Αυτά τα λιπαρά οξέα μέσω των καρυδιών βοηθούν στην καρδιαγγειακή λειτουργία, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και το κυριότερο βελτιώνουν τις πνευματικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως μνήμη- συγκέντρωση- ικανότητα μάθησης.
Βοηθούν στην θετική διάθεση του ατόμου και παρεμποδίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης αλλά και μορφές σοβαρότερων ψυχώσεων όπως διπολική διαταραχή. • Τα καρύδια περιέχουν αργινίνη η οποία χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την παραγωγή νιτρικού οξέος. Το νιτρικό οξύ βοηθά στην διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών. • Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση όπως 1) η μελατονίνη ( αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο.) 2)η βιταμίνη Ε ( έχει σημαντικό ρόλο στη προστασία των κυττάρων και σημαντική δράση κατά των ελευθέρων ριζών. ) Όσο αφορά τους άντρες – Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ποσοτήτων, της τάξης των 84 γραμμαρίων κάθε μέρα, συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του προστάτη και σε νεαρή ηλικία ενδυναμώνει την ποιότητα του σπέρματος. Όσοι πάλι βρίσκεστε σε διατροφικό προγραμματισμό τα καρύδια είναι ιδανικά , αφού οι φυτικές ίνες που περιέχουν δίνουν ένα αίσθημα κορεσμού και μας βοηθάνε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος , εκτός του ότι, βελτιώνουν την λειτουργεία του εντέρου προλαμβάνοντας την δυσκοιλιότητα.
“τα έλαια του καρυδιού μπορούν να ενισχύουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών περίπου 40-50 γρ./ημ., ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης μειώνει την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας.”